Halloween party ideas 2015

Με τη δικαιολογία ότι «είναι πάγια πολιτική της να μη σχολιάζει υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου» και προσποιούμενη ότι περιμένει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και αφορούσαν τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζόμενων από την τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge - ΑΓΕΤ» και το δικαίωμά τους για εργασία.
Πρόκειται για την «εκκρεμή δικαστική υπόθεση» που αποτελεί πιλότο για την αναθεώρηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις που προωθούν κεφάλαιο - κυβέρνηση και ΕΕ, με βάση τα συμφωνηθέντα στο 3ο μνημόνιο. Μια υπόθεση που η ΕΕ ως διάδικος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Βέβαια, η «εκκρεμής δικαστική υπόθεση» στο δικαστήριο της ΕΕ δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συνεχίσει ως όργανο της ΕΕ ταγμένο στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων να μεθοδεύει μαζί με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στο πλαίσιο της προώθησης και εφαρμογής των μέτρων του 3ου μνημονίου. Το ‘να χέρι νίβει το άλλο δηλαδή. Η ΕΕ και το δικαστήριό της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα μονοπώλια αποτελούν κρίκοι της ίδιας αντεργατικής επίθεσης.
Η εισήγηση του γενικού ευρωεισαγγελέα που ξεκινά με την ενδεικτική τοποθέτηση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την ελευθερία να ασκούν τις δραστηριότητές τους κατά το δοκούν» προσθέτοντας με νόημα πως «... είναι εξίσου σημαντικό να μειωθεί το σύνολο των παραγόντων που αποθαρρύνουν τις νέες επιχειρήσεις από το να πραγματοποιούν επενδύσεις…» είναι αποκαλυπτικές για το ποιες είναι οι επιδιώξεις τους: Καμία προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να μπορούν να απολύουν οι καπιταλιστές εργαζόμενους σε μια νύχτα χωρίς κανένα φραγμό, όπως γίνεται αυτές τις μέρες με τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο», στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» και στην «Ηλεκτρονική Αθηνών».
Η ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων, η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, των εργαζομένων των οποίων το εγκώμιο που πλέκει η ΕΕ κι ο ευρωεισαγγελέας είναι αναπόσπαστα δεμένες με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ περιμένει πώς και πώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς θα της «λύσει τα χέρια» για να περάσει το συγκεκριμένο αντεργατικό μέτρο, υποστηρίζοντας ότι δήθεν δεν το ήθελε, αλλά είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, αν και η αλήθεια είναι ότι επί της ουσίας έχει συμφωνήσει σε αυτά με το τρίτο μνημόνιο.
Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και μπροστά στη νέα αντεργατική λαίλαπα που έρχεται είναι ανάγκη χωρίς καθυστέρηση να ορθώσουν το ανάστημά τους οργανώνοντας τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, για ανάκτηση των απωλειών που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να ανοίξουν το δρόμο για μια κοινωνία με κοινωνικοποιημένη οικονομία στην οποία η εργασία θα είναι πραγματικό δικαίωμα.
Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ:
Απάντηση:
E-003266/2016 - Απάντηση της κυρίας Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής.
(24.6.2016)
Η αναφερόμενη υπόθεση εξετάζεται επί του παρόντος από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή του κυρίου βουλευτή στο γεγονός ότι είναι πάγια πολιτική της να μη σχολιάζει υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου.
Ερώτηση:
Στις 26.3.2013 ο μονοπωλιακός όμιλος τσιμεντοβιομηχανίας «Lafarge - ΑΓΕΤ» προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις όλων των εργατών. Στις 24.4.2013 το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με εισήγηση που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εργασίας στις 26.4.2013, απέρριψε το αίτημα της «Lafarge» για ομαδικές απολύσεις. Το μονοπώλιο, όμως, ακολούθησε την τακτική των ομαδικών απολύσεων χωρίς μάλιστα προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζόμενους, απολύοντάς τους όλους.
Η εταιρεία ζήτησε την ακύρωση της απόφασης επικαλούμενη ότι ο ελληνικός νόμος για τις ομαδικές απολύσεις παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία. Τον Ιανουάριο του 2015 το Πρωτοδικείο Χαλκίδας έκρινε άκυρες τις απολύσεις, για μη τήρηση των διαδικαστικών προϋποθέσεων από την εργοδοσία. Παρόλα αυτά, το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση αποστέλλοντας προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ ως προς τη συμβατότητα του ελληνικού νόμου με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία και τη ΣΛΕΕ.
Το σωματείο και οι εργαζόμενοι, με τη συμπαράσταση δεκάδων φορέων, παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και για την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 25 Απριλίου 2016.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή αποτελεί διάδικο μέρος της παραπάνω δίκης ενώπιον του ΔΕΕ, ερωτάται:
-Ποια είναι η θέση της για τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων από την πολυεθνική «LAFARGE»;
-Πώς τοποθετείται στο θέμα του δικαιώματος εργασίας των εργαζομένων που καταστρατηγείται από την πολυεθνική;
-Πώς τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων;

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.