Halloween party ideas 2015

Με τη δικαιολογία ότι «είναι πάγια πολιτική της να μη σχολιάζει υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου» και προσποιούμενη ότι περιμένει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και αφορούσαν τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζόμενων από την τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge - ΑΓΕΤ» και το δικαίωμά τους για εργασία.
Πρόκειται για την «εκκρεμή δικαστική υπόθεση» που αποτελεί πιλότο για την αναθεώρηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις που προωθούν κεφάλαιο - κυβέρνηση και ΕΕ, με βάση τα συμφωνηθέντα στο 3ο μνημόνιο. Μια υπόθεση που η ΕΕ ως διάδικος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Βέβαια, η «εκκρεμής δικαστική υπόθεση» στο δικαστήριο της ΕΕ δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συνεχίσει ως όργανο της ΕΕ ταγμένο στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων να μεθοδεύει μαζί με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στο πλαίσιο της προώθησης και εφαρμογής των μέτρων του 3ου μνημονίου. Το ‘να χέρι νίβει το άλλο δηλαδή. Η ΕΕ και το δικαστήριό της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα μονοπώλια αποτελούν κρίκοι της ίδιας αντεργατικής επίθεσης.
Η εισήγηση του γενικού ευρωεισαγγελέα που ξεκινά με την ενδεικτική τοποθέτηση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την ελευθερία να ασκούν τις δραστηριότητές τους κατά το δοκούν» προσθέτοντας με νόημα πως «... είναι εξίσου σημαντικό να μειωθεί το σύνολο των παραγόντων που αποθαρρύνουν τις νέες επιχειρήσεις από το να πραγματοποιούν επενδύσεις…» είναι αποκαλυπτικές για το ποιες είναι οι επιδιώξεις τους: Καμία προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να μπορούν να απολύουν οι καπιταλιστές εργαζόμενους σε μια νύχτα χωρίς κανένα φραγμό, όπως γίνεται αυτές τις μέρες με τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο», στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» και στην «Ηλεκτρονική Αθηνών».
Η ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων, η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, των εργαζομένων των οποίων το εγκώμιο που πλέκει η ΕΕ κι ο ευρωεισαγγελέας είναι αναπόσπαστα δεμένες με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ περιμένει πώς και πώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς θα της «λύσει τα χέρια» για να περάσει το συγκεκριμένο αντεργατικό μέτρο, υποστηρίζοντας ότι δήθεν δεν το ήθελε, αλλά είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, αν και η αλήθεια είναι ότι επί της ουσίας έχει συμφωνήσει σε αυτά με το τρίτο μνημόνιο.
Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και μπροστά στη νέα αντεργατική λαίλαπα που έρχεται είναι ανάγκη χωρίς καθυστέρηση να ορθώσουν το ανάστημά τους οργανώνοντας τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, για ανάκτηση των απωλειών που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να ανοίξουν το δρόμο για μια κοινωνία με κοινωνικοποιημένη οικονομία στην οποία η εργασία θα είναι πραγματικό δικαίωμα.
Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ:
Απάντηση:
E-003266/2016 - Απάντηση της κυρίας Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής.
(24.6.2016)
Η αναφερόμενη υπόθεση εξετάζεται επί του παρόντος από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή του κυρίου βουλευτή στο γεγονός ότι είναι πάγια πολιτική της να μη σχολιάζει υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου.
Ερώτηση:
Στις 26.3.2013 ο μονοπωλιακός όμιλος τσιμεντοβιομηχανίας «Lafarge - ΑΓΕΤ» προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις όλων των εργατών. Στις 24.4.2013 το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με εισήγηση που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εργασίας στις 26.4.2013, απέρριψε το αίτημα της «Lafarge» για ομαδικές απολύσεις. Το μονοπώλιο, όμως, ακολούθησε την τακτική των ομαδικών απολύσεων χωρίς μάλιστα προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζόμενους, απολύοντάς τους όλους.
Η εταιρεία ζήτησε την ακύρωση της απόφασης επικαλούμενη ότι ο ελληνικός νόμος για τις ομαδικές απολύσεις παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία. Τον Ιανουάριο του 2015 το Πρωτοδικείο Χαλκίδας έκρινε άκυρες τις απολύσεις, για μη τήρηση των διαδικαστικών προϋποθέσεων από την εργοδοσία. Παρόλα αυτά, το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση αποστέλλοντας προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ ως προς τη συμβατότητα του ελληνικού νόμου με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία και τη ΣΛΕΕ.
Το σωματείο και οι εργαζόμενοι, με τη συμπαράσταση δεκάδων φορέων, παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και για την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 25 Απριλίου 2016.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή αποτελεί διάδικο μέρος της παραπάνω δίκης ενώπιον του ΔΕΕ, ερωτάται:
-Ποια είναι η θέση της για τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων από την πολυεθνική «LAFARGE»;
-Πώς τοποθετείται στο θέμα του δικαιώματος εργασίας των εργαζομένων που καταστρατηγείται από την πολυεθνική;
-Πώς τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων;

Σε σχόλιο που εξέδωσε σχετικά με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕεπισημαίνει τα εξής:
«Απλή αναλογική σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν, όπως έχει αποτυπωθεί στη λαϊκή συνείδηση για δεκαετίες, όπως έχει διατυπωθεί στην πρόταση του ΚΚΕ διαχρονικά, καθώς κι όπως ακριβώς προέβλεπε και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμα αρχίσει τις πολλές κωλοτούμπες.
Περιμένουμε την κυβέρνηση να καταθέσει το σχέδιό της και δεν μπαίνουμε σε παζάρια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού του λαού, όπως κάνουν άλλα κόμματα που καθορίζουν τη στάση τους στον εκλογικό νόμο καιροσκοπικά, με βάση τι τους συμφέρει κάθε φορά και με τα μάτια στραμμένα στην κυβερνητική καρέκλα για να συνεχιστεί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Άλλωστε και η παρουσία του πρωθυπουργού στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών δείχνει ξεκάθαρα τι στοχεύει με τον εκλογικό νόμο, ποια ανοίγματα και ποιες συμμαχίες επιδιώκει με την παλιά σοσιαλδημοκρατία». 

Εναν ιδιότυπο διαγωνισμό για τα μάτια του κεφαλαίου έστησαν την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, με τις ομιλίες τους τόσο στηνετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όσο και στο διήμερο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα.
Τα θέματα που μπήκαν στους... διαγωνιζόμενους ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένα: Ποιος μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα το στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, αλλά καιποιος μπορεί να χειραγωγήσει ταυτόχρονα το λαό, λανσάροντάς του το παραμύθι ότι τάχα θα ωφεληθεί κι αυτός από μια τέτοια ανάκαμψη.
Οπως ήταν επόμενο, με τόσο συγκεκριμένα «θέματα», αλλά και με τέτοιο ακροατήριο, αποτελούμενο από βιομήχανους, εκπροσώπους άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, ξένων επιχειρηματικών ομίλων και φυσικά εκπροσώπους όλων των «θεσμών» και των «εταίρων» της ελληνικής αστικής τάξης, η αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου «έβγαζε μάτι»... Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο Αλ. Τσίπρας και ο Κυρ. Μητσοτάκης έμοιαζαν να έχουν ανταλλάξει «σκονάκια», ακόμα και στη φρασεολογία που χρησιμοποιούσαν!
Η «ιδιοκτησία» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων
Κομβικό στοιχείο στις παρεμβάσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του προέδρου της ΝΔ ήταν η περιβόητη «ιδιοκτησία» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν μαζί τα κόμματά τους, η δέσμευσή τους δηλαδή να προωθήσουν και να εφαρμόσουν όλες τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης της κερδοφορίας του.
Μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒ και εστιάζοντας στην ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, ο Αλ. Τσίπραςδιαβεβαίωσε ότι «από την πλευρά μας κάναμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας».
«Για να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή ανάκαμψης και ευημερίας για το σύνολο της χώρας», πρόσθεσε, «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια σφιχτή και καλά σχεδιασμένη μεταρρυθμιστική πολιτική σε πολλά και διαφορετικά πεδία».
«Προϋπόθεση είναι η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος.Πρόγραμμα που κατόπιν δικής μας επιλογής ήταν εμπροσθοβαρές», τόνισε, επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να υλοποιήσει άμεσα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Δεσμευόμενος, μάλιστα, ότι θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς την αντιλαϊκή επίθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εχουμε ως χώρα, αυτήν τη στιγμή, ένα καλό μομέντουμ. Και στόχος της κυβέρνησης είναι να μην το αφήσουμε να πάει χαμένο»...
Αντίστοιχα, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», υπογράμμισε ότι«δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο» και ότι «κατά τη δεύτερη αξιολόγηση», που περιλαμβάνει και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, «θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης»...
Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε και πάλι να παρουσιαστεί ως πιο... «γνήσιος μεταρρυθμιστής». Καθώς, μάλιστα, κεφάλαιο και «εταίροι» υπογραμμίζουν ότι μετά από μια φάση «έντονης νομοθέτησης» των αναδιαρθρώσεων, πρέπει πλέον να πέσει μεγαλύτερο βάρος και στην εφαρμογή τους, ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φοράει προσωρινά ένα μεταρρυθμιστικό προσωπείο, αλλά δε διαθέτει ούτε τη θέληση ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει αυτά που νομοθετεί», σε αντίθεση με τον ίδιο, που προσφέρεται για την«εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων»...
Επιπλέον, εστίασε για ακόμα μια φορά την κριτική του στο «μείγμα» της δημοσιονομικής διαχείρισης που επέλεξε η κυβέρνηση για την επίτευξη των ίδιων αντιλαϊκών στόχων. «Η υφεσιακή επίδραση των φόρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή μιας στοχευμένης περικοπής δαπανών», σημείωσε μπροστά στους βιομήχανους, που κάνουν μια αντίστοιχη κριτική, με το λαό βέβαια να χτυπιέται ταυτόχρονα τόσο από την απογείωση της φοροληστείας, όσο και από το τσάκισμα κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, ανεξάρτητα από τη... δοσολογία που επιλέγει κάθε φορά η αστική διαχείριση.
«Επενδυτικές εκρήξεις» και «επενδυτικές επαναστάσεις»...
Εκεί που δώσανε τα ρέστα τους, βέβαια, τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν στο διαγκωνισμό τους για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει πιο «φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον».
Για «αναγκαία επενδυτική έκρηξη» μίλησε ο πρωθυπουργός, για την ανάγκη μιας «πραγματικής επενδυτικής επανάστασης» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ... «Εκρήξεις» και «επαναστάσεις» που μπορούν να πατήσουν μόνο πάνω στα τσακισμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στο άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο με ιδιωτικοποιήσεις και «απελευθερώσεις» σημαντικών κλάδων της παραγωγής.
«Το αναπτυξιακό μας υπόδειγμα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τασυγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, τηγεωπολιτική της θέση», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», «η Ελλάδα διαθέτει - και μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω - ισχυρά, μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», μεταξύ των οποίων την «κομβική γεωγραφική θέση», είχε πει πριν από λίγες ώρες από το ίδιο βήμα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αυτό που κανείς από τους δύο δεν είπε, βέβαια, είναι ότι τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» του κεφαλαίου αφορούν στους κλάδους και τους τομείς όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία και όχι βέβαια στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, ούτε στα δικαιώματα των εργαζομένων και τη φτηνή πρόσβαση του λαού στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες ακόμα και στους κλάδους που ιεραρχούνται από το κεφάλαιο.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθούν σε κίνηση τα παραπάνω»,συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας,«είναι το οξυγόνο της οικονομίας - δηλαδή ηρευστότητα και η διοχέτευσή της στους παραγωγικούς - εξωστρεφείς τομείς».
«Για να αξιοποιήσουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες», ανέφερε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, για να ξεχωρίσει και αυτός την «ενίσχυση τηςρευστότητας της οικονομίας»...
Σε αυτό το πλαίσιο, ο μεν πρωθυπουργός αράδιασε όσα έκανε και όσα δρομολογεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της «ρευστότητας» του κεφαλαίου: Νέος «αναπτυξιακός νόμος», αξιοποίηση διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, σταδιακή πρόσβαση των τραπεζών σε φτηνά προγράμματα δανεισμού και δυνατότητα επέκτασής τους στις μεγάλες επιχειρήσεις, «σταδιακή ανάκτηση πιστοληπτικής ικανότητας και συνεπώς ταχύτερη επάνοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου»κ.ο.κ.
Ο δε πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την «καταστροφική πολιτική της», που «οδήγησε στα capital controls (...) έχει μειώσει σημαντικά την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία», γεγονός που «ακυρώνει» και κινήσεις της, όπως ο νέος «αναπτυξιακός νόμος»...
Το ζήτημα για το λαό, βέβαια, είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι ένα προς ένα μέτρα και κινήσεις για τη «ρευστότητα» των επιχειρηματικών ομίλων, ο λογαριασμός για την οποία θα καταλήγει πάντα στην τσέπη του λαού...
«Δημιουργία δημοσιονομικού χώρου» για παραπέρα στήριξη του κεφαλαίου
Και φυσικά, πίσω από τον καβγά τους για το ποιος είχε ή έχει δεσμευτεί σε μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την πλήρη ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - σε συντονισμό και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας - στην ανάγκη να μειωθούν οι σχετικοί στόχοι, όχι βέβαια για την ελάφρυνση του λαού, αλλά προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερος «δημοσιονομικός χώρος» για την παραπέρα κρατική στήριξη του κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, από το βήμα του «Economist», ο Αλ. Τσίπραςαφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018, τόνισε ότι «από εκεί και πέρα (...) είναι προφανές ότι θα πρέπει να πάμε σε πιο ρεαλιστικούς στόχους. Διότι είναι απολύτως αδύνατον, πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους του 3,5%, μετά το 2018, να διατηρηθούν και μάλιστα για αρκετά χρόνια. Εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε διαρκώς συνθήκες μακροχρόνιας στασιμότητας». Τα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόσθεσε, «δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 1,5 με 2%».
Στο ίδιο μήκος κύματος και με γνώμονα τη «δημιουργία δημοσιονομικού χώρου» για τη στήριξη του κεφαλαίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, από το ίδιο βήμα, ανέφερε ότι «οι στόχοι τήρησης δημοσιονομικών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ είναι απλά ανέφικτοι (...) Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% για το διάστημα από το 2018 και μετά πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο», ο οποίος, μεταξύ άλλων, «θα επιτρέψει την ευκολότερη εφαρμογή επιθετικών μεταρρυθμίσεων»...
Διαφορετικοί αφηγητές, ίδια τα παραμύθια
Εκεί βέβαια που Τσίπρας και Μητσοτάκης θα μπορούσαν κάλλιστα... να ανταλλάξουν τα γραπτά τους, ήταν στο σκέλος των εξετάσεών τους για το ποιος μπορεί να χειραγωγήσει καλύτερα το λαό κάτω από την ξένη σημαία της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της ταξικής συνεργασίας.
Ο ένας έκοβε κι ο άλλος έραβε:
«Δε θα πρέπει ουδέποτε να λησμονούμε ότι για την επιτυχία των προγραμμάτων, ισχύ αξιώματος έχει η αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο, προκειμένου να επιτυγχάνεται η κοινωνική συνοχή και η δίκαιη διανομή των θετικών αποτελεσμάτων σε όλους», ανέφερε στην ομιλία του στον ΣΕΒ ο Αλ. Τσίπρας.
«Το πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι ηαποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες», είπε λίγες μέρες μετά στον «Economist» ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Τούτη την ώρα έχουμε ένα κοινό στόχο και ένα κοινό συμφέρον, την έξοδο από την κρίση», ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας.
«Είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί ότι το συμφέρον εργαζομένων - επιχειρηματιών είναι κατά βάση κοινό», υπερθεμάτισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Σε «γόνιμο και δημιουργικό διάλογο» κάλεσε «το σύνολο των κοινωνικών φορέων» ο Αλ. Τσίπρας, για τη «βελτίωση» και την «αποκατάσταση» τάχα «του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων».
Για μια «νέα συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες» μίλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, η οποία «πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας».
«Επιμερίσαμε δίκαια τα βάρη» της «δημοσιονομικής προσαρμογής», τόλμησε να ισχυριστεί ο Αλ. Τσίπρας,«και τώρα είναι καιρός να γίνει το ίδιο με τα οφέλη της ανάπτυξης».
«Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημίες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης», συμπλήρωσε την καλλιέργεια αυταπατών ο Κυρ. Μητσοτάκης...
Διαφορετικοί αφηγητές, δηλαδή, για τα ίδια παραμύθια, περί «κοινών συμφερόντων» κεφαλαίου και εργαζομένων και περί «δίκαιης ανάπτυξης».

Μόνο που τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά του κεφαλαίου. Προϋπόθεση για την ανάκαμψη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου είναι η επίθεση διαρκείας σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, ενώ η πείρα από τα «μοντέλα» της «δίκαιης ανάπτυξης» που επικαλούνται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, από τους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας, επιβεβαιώνει ότι οι υψηλοί ρυθμοί κερδοφορίας των καπιταλιστών όχι μόνο δε συνεπάγονται ανάκτηση των δικαιωμάτων και των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, προϋποθέτουν την ένταση της εκμετάλλευσής τους...

Σε ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναδεικνύει την αυξημένη δυσαρέσκεια εργατικών - λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, που όμως πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις επιλογές τμημάτων και πολιτικών δυνάμεων της αστικής τάξης και να αποκτήσει ριζοσπαστικά - αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα καταγράφει τη διάψευση των προσδοκιών, που για χρόνια καλλιεργούσαν όλα τα αστικά κόμματα -και στην Ελλάδα- μαζί με τα ευρωενωσιακά επιτελεία, ότι δήθεν θα μπορούσαν οι λαοί να ευημερήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ.
Το γεγονός ότι τέθηκε τόσο έντονα το ζήτημα της αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ -και μάλιστα του μεγέθους της Βρετανίας- οφείλεται αφ’ ενός στις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ και την ανισομετρία των οικονομιών της και αφ’ ετέρου στη διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που οξύνθηκε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν το λεγόμενο ευρωσκεπτικισμό, αποσχιστικές τάσεις, αλλά και τάσεις που επιδιώκουν αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Φορείς του αντιδραστικού "ευρωσκεπτικισμού" είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά ή και φασιστικών αντιλήψεων κόμματα, όπως π.χ. το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) του Φάρατζ, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία και παρόμοια σχήματα στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα, π.χ. η φασιστική Χρυσή Αυγή, η Εθνική Ενότητα του Καρατζαφέρη και άλλα. Η τάση του "ευρωσκεπτικισμού" εκφράζεται κι από κόμματα που χρησιμοποιούν αριστερή ταμπέλα, ασκούν κριτική ή απορρίπτουν την ΕΕ και το ευρώ, υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα, αναζητούν άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σε κάθε περίπτωση κινούνται εντός των καπιταλιστικών τειχών.
Αυτές οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί διαπερνούν και την αστική τάξη κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ. Οι οικονομικές και πολιτικές διεργασίες που δρομολογούνται, τόσο σε επίπεδο της Μ. Βρετανίας, όσο και της ΕΕ, τα παζάρια που θα ακολουθήσουν για τη θέση της βρετανικής αστικής τάξης την επόμενη μέρα, μπορεί να καταλήξουν σε νέες προσωρινές συμφωνίες της ΕΕ με τη Βρετανία. Το σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση, όσο παραμένει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η αστική εξουσία, η όποια εξέλιξη θα συνοδευτεί με νέες βαριές θυσίες για τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις.
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος εκθέτει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, που όλα τα προηγούμενα χρόνια εκθείαζαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, παρουσιάζοντάς την ως μια ανεπίστρεπτη διαδικασία ή έσπερναν αυταπάτες περί ανάγκης για "περισσότερη Ευρώπη της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης". Εκθέτει κι εκείνες τις δυνάμεις που θεωρούν το εθνικό νόμισμα ως πανάκεια για τη λαϊκή ευημερία. Η Βρετανία της στερλίνας έπαιρνε τα ίδια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Τα ίδια μέτρα θα συνεχίσει να παίρνει κι εκτός ΕΕ, αφού αυτά τα επιβάλλει η ανάγκη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των δικών της μονοπωλίων.
Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσουν οι φωνές και τα "δάκρυα", τόσο από τη μεριά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο κι απ’ τη μεριά των άλλων αστικών κομμάτων, για την "ανάγκη επαναθεμελίωσης της ΕΕ", για την "ΕΕ που έχασε το δρόμο της και πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της" κλπ. Όμως, η ΕΕ, από γεννησιμιού της, ήταν και είναι μια αντιδραστική συμμαχία των αστικών τάξεων της καπιταλιστικής Ευρώπης, με στόχο το "ξεζούμισμα" των εργαζομένων και την καταλήστευση άλλων λαών, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Δεν ήταν, ούτε θα είναι αιώνια, όπως δεν ήταν αιώνιες άλλες αντίστοιχες συμμαχίες στο παρελθόν. Η καπιταλιστική ανισομετρία και ο ανταγωνισμός, η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων αργά ή γρήγορα φέρνουν στην επιφάνεια αντιθέσεις, που δεν είναι πλέον εφικτό να γεφυρωθούν με προσωρινούς κι εύθραυστους συμβιβασμούς. Ταυτόχρονα, στο καπιταλιστικό έδαφος γεννιούνται νέα φαινόμενα, διεργασίες για νέες αντιδραστικές συμμαχίες.
Το συμφέρον του ελληνικού, του βρετανικού λαού, όλων των λαών της Ευρώπης δεν πρέπει να μπαίνει "κάτω από ξένη σημαία". Δεν πρέπει να μπαίνει κάτω από τη σημαία της αστικής τάξης και των διαφόρων τμημάτων της, που καθορίζουν τις επιλογές και τις διεθνείς τους συμμαχίες με κριτήριο τα συμφέροντά τους και τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η αναγκαία καταδίκη της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου, της ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση κάθε χώρας από αυτή, για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική - λαϊκή εξουσία. Η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η ανασύνταξη και ισχυροποίηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος είναι όρος για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος».

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής συνιστά μία ακόμα ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό το νέο Σώμα είναι ένα στρατιωτικό - αστυνομικό Σώμα καταδίωξης και καταστολής προσφύγων και μεταναστών, υπό τις οδηγίες των ευρωενωσιακών οργάνων, που θα δρα ακόμα παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, όπως ο αποκλειστικός έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων τους. Παραχωρούνται, δηλαδή, αρμοδιότητες στην ΕΕ για μονομερή ανάληψη δράσης κι οργάνωσης επιχειρήσεων στο όνομα της φύλαξης των λεγόμενων «ευρωπαϊκών συνόρων», παρακάμπτοντας, στην ουσία, το κράτος - μέλος στα σύνορα του οποίου θα γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις. Και από αυτήν την άποψη, υπάρχει θέμα για την Ελλάδα, αφού το σε ποια σύνορα θα αναλαμβάνουν δράση αυτές οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης είναι ένα ζήτημα επικίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα, π.χ. στο Αιγαίο, που μπορεί να επιδρά στην ενίσχυση της αμφισβήτησής τους από την Τουρκία. Αλήθεια, στο Αιγαίο θα δρα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας ή σε αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορά της και με βάση αυτά προχωρά σε συστηματικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, έχοντας στήριξη τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ;
* * *
Ηδη, από τον περασμένο Μάη έχουν καταρτιστεί τα σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα εναπόκειται στα κράτη - μέλη (στο Συμβούλιο) το να αποφασίζουν, με ειδική πλειοψηφία, για το αν θα πρέπει να γίνει ή όχι μία επιχείρηση παρέμβασης στα εσωτερικά των κρατών - μελών στον έλεγχο των συνόρων. Κατόπιν αιτήματος ενός κράτους - μέλους, ένα «επιχειρησιακό σχέδιο» θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή, η οποία θα πρέπει σε τρεις μέρες να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό και να παράσχει τεχνικό εξοπλισμό, και σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δεν λαμβάνει τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή ή όταν η «πίεση» από τους ξεριζωμένους θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, τότε η Κομισιόν μπορεί να υποβάλει πρόταση με σχέδιο δράσης στο Συμβούλιο. Το Συμβούλιο θα αποφασίζει στη συνέχεια με ειδική πλειοψηφία για το αν χρειάζεται να αναπτυχθούν ομάδες συνοριακής επέμβασης. Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου κράτους - μέλους και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής. Σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος δεν συναινεί στην ανάληψη δράσης στα σύνορά του από το Σώμα αυτό, θα υφίσταται τον εκβιασμό του κλεισίματος των συνόρων από τα άλλα κράτη - μέλη, σε πλήρη εφαρμογή του άρθρου 29 της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να αποδέχεται τη δράση της Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής στο έδαφος και τα σύνορά του.
* * *

Τα καθήκοντα της Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής εκτείνονται και σε επιχειρήσεις επιστροφής, επαναπροώθησης, απελάσεων προσφύγων και μεταναστών. Ομως, έχει αποδειχτεί ότι τέτοιοι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ, με τη δράση τους, έχουν σταθερά στραμμένη την προσοχή τους ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης» τσουβαλιάζονται οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες με τους αντιδραστικούς μηχανισμούς, όπως οι τζιχαντιστές, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξέθρεψαν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, που, μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, βάζει τώρα και την υπογραφή της στη δημιουργία ενός ακόμη κατασταλτικού ευρωενωσιακού μηχανισμού, που θα δρα στα σύνορα της χώρας. Ο λαός μας πρέπει να καταδικάσει τη λειτουργία και τη δράση του νέου μηχανισμού καταστολής, ενισχύοντας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, παλεύοντας μαζί τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να μην πατήσουν στα σύνορα της χώρας οι νέοι σιδερόφραχτοι μηχανισμοί της ΕΕ. Πάλη σε σύνδεση με τον αγώνα για την εργατική - λαϊκή εξουσία, που θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς αυτούς οργανισμούς.

Τις απαράδεκτες συνθήκες που έχει επιβάλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.
Τρομοκρατία, απολύσεις, εξευτελιστικά μεροκάματα, απληρωσιά, ανασφάλιστη δουλειά, παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αναφέρει η Ομοσπονδία, ενώ τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της κρίσης, η αντεργατική επίθεση έχει ενταθεί.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι ξέρουν μόνο πότε πιάνουν δουλειά και ποτέ τι ώρα θα σχολάσουν, ενώ ειδικότερα για τους εργαζομένους στην εκτροφή πουλιών αναφέρεται ότι «ζουν μέσα στα κοτέτσια, δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο και είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο».
Τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα και η εντατικοποίηση της εργασίας είναι μεγάλη με αποτέλεσμα τα συχνά εργατικά ατυχήματα από τα οποία ελάχιστα δηλώνονται.
Βεβαίως, οι εργαζόμενοι μετανάστες δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους εργασίας.

Εργασιακός μεσαίωνας για τα κέρδη της εργοδοσίας

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ομοσπονδία η εικόνα στον κλάδο, ανάμεσα σε άλλα, έχει ως εξής:
«Στον "Νιτσιάκο", τη μεγαλύτερη επιχείρηση της πτηνοτροφίας, κυριαρχεί η τρομοκρατία. Μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, πολλοί μετανάστες, δουλεύουν μέσω εργολάβων με ακόμα χειρότερους όρους, με εξευτελιστικά μεροκάματα και συνήθως ανασφάλιστοι. Πολλές φορές δεν επιτρέπεται ούτε το διάλειμμα. Επίσης, μέσα από επιχειρηματικά παιχνίδια ο Νιτσιάκος εκμεταλλεύεται το "Συνεταιρισμό Άρτας" και έχει αναλάβει και μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας που είχε μέχρι πρότινος ο Ζούρας όπου εκεί με κοινό σχέδιο απολύουν τους εργαζόμενους και προσλαμβάνουν νέους χωρίς δικαιώματα.
Στη συνεταιριστική "Πίνδος" επίσης πολλοί εργαζόμενοι, σε όλα τα τμήματα, δουλεύουν μέσω εργολάβου. Αν και εδώ οι περισσότεροι είναι ημεδαποί τα μεροκάματα είναι παρόμοια, όπως και το ότι είναι πολλές φορές ανασφάλιστοι.
Στον "Αμβροσιάδη" δεν υπάρχει λόγος για εργολαβική εργασία γιατί η ίδια η εργοδοσία κάνει τον εργολάβο. Φωνάζει τους εργαζόμενους για δουλειά όποτε θέλει, άλλοι δουλεύουν 2, άλλοι 3 και άλλοι 7 ημέρες την εβδομάδα.
Στον πρώην "Βοκτάς"  (Κελαϊδίτης, Μαζαράκις, Σκαλέζας) κύριο χαρακτηριστικό είναι η απληρωσιά, η τρομοκρατία και η ανασφάλιστη εργασία.
Στη συνεταιριστική "Άρτα" η απληρωσιά ξεπερνάει τους 6 και 7 μήνες.
Στον "Ζούρα" έχει εξαπολυθεί μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, απολύσεις ακόμα και εγκύου.
Στον "Αγγελάκη"  εκ περιτροπής εργασίας και απόλυτη τρομοκρατία.
Στον "Μιμίκο" (όμιλος Φιλίππου) μειώσεις, 4ήμερα, μεγάλη εντατικοποίηση.
Αντίστοιχα ισχύουν και στις μικρότερου μεγέθους πτηνοτροφικές επιχειρήσεις».

Πάλη για τα συμφέροντα των εργαζομένων, όχι της εργοδοσίας

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «αυτές οι συνθήκες Μεσαίωνα πατάνε πάνω στη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία. Επιπλέον, οι όποιες οργανωμένες δυνάμεις δεν έχουν κοινή δράση, εντάσσονται σε διαφορετικές ομοσπονδίες που κάποιες απ’ αυτές πλέον δεν υπάρχουν ή δεν εντάσσονται πουθενά».
Επισημαίνει επίσης τη διαχρονική στήριξη των κυβερνήσεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι αυτοί οι βιομήχανοι έχουν επιδοτηθεί κατ’ επανάληψη. Κανόνας είναι και τα αλισβερίσια που υπάρχουν με την τοπική και την κεντρική διοίκηση εξυπηρετώντας έναν πελατειακό μηχανισμό για μια θέση δουλειάς σε αυτές τις μεσαιωνικές συνθήκες», τονίζει η Ομοσπονδία.
Καταγγέλλει επίσης τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, ο οποίος -όπως αναφέρει- έχει τη δική του συμβολή σε αυτή την κατάσταση.
«Αναπαράγει όλα όσα λέει η εργοδοσία. Πως πρέπει να βάλουμε πλάτη, ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες στις οποίες πρέπει να επιβιώσουμε, για να μην κλείσει η επιχείρηση που κινδυνεύει, τώρα έρχεται η ανάπτυξη και να μη χάσουμε την ευκαιρία και άλλα τέτοια. Αυτές οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες δέχτηκαν μειώσεις, εργολάβους, πληρωμή με κουπόνια, την εντατικοποίηση και όλα όσα ήθελε να εφαρμόσει διαχρονικά η εργοδοσία», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές πάλης, εκφράζοντας τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τον αγώνα των εργαζομένων στον ΖΟΥΡΑ, υπογραμμίζοντας ότι «σε όσα τμήματα υπήρχε συσπείρωση στο ταξικό σωματείο δεν πέρασαν οι μειώσεις, ούτε η εντατικοποίηση της εργασίας, εφαρμόστηκαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σε ορισμένα τμήματα (κρέμασμα) καταργήθηκε η εργολαβική εργασία και όσοι δούλευαν στον εργολάβο προσλήφθηκαν στην εταιρεία. Το σωματείο κατέθεσε επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προέβλεπε αυξήσεις.
Αυτά έγιναν γιατί εκεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έδωσαν τη μάχη με το επιχειρησιακό και τα κλαδικά σωματεία».
Η Ομοσπονδία κάνει γνωστό στους εργαζόμενους ότι κατέθεσε στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις με την οποία κατοχυρώνονται μισθοί και δικαιώματα όπως είχαν διαμορφωθεί στην τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε το 2010 με στόχο να γίνει βάση για αυξήσεις και αναπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος.
Τονίζει επίσης την ανάγκη η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης να γίνει αντικείμενο συζήτησης όλων των εργαζομένων στην πτηνοτροφία.
«Απαιτείται να οργανώσουμε αυτόν τον κοινό αγώνα απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της και για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία.
Για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Για δουλειά με δικαιώματα για Έλληνες και μετανάστες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ
Συχνά στην κυβερνητική προπαγάνδα, οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας παρουσιάζονται ως αναγκαίο κακό, ως επιλογή που απορρέει από την πίεση των δανειστών, από τα μνημόνια.
Προσπαθεί να κρύψει την ουσία, ότι δηλαδή αυτή αποτελεί για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και για τις προηγούμενες, μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που συνδέεται με τις συνολικότερες ανάγκες του κεφαλαίου. Οι μεταρρυθμίσεις, η απελευθέρωση των αγορών και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν βασικό στόχο του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση και την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στην πρόσφατη «έκθεση για τη νομισματική πολιτική», είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, τονίζοντας ότι η υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο βοηθάνε στη δημοσιονομική προσαρμογή και την αποκλιμάκωση του κρατικού χρέους, αλλά και ότι αποτελούν «τα ισχυρότερα μέσα» για την προώθηση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμου ρυθμού ανάπτυξης.

Το νέο Ταμείο

Με πρόσφατο νόμο, ο οποίος αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, δημιουργήθηκε το νέο ταμείο με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ».
Μια εταιρεία που δεν ανήκει στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο κρατικό τομέα και λειτουργεί με βάση τους κανόνες της καπιταλιστικής οικονομίας.
Η διάρκεια της εταιρείας καθορίστηκε στα ενενήντα εννέα χρόνια (99), ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα καλυφθεί στο σύνολό του από το ελληνικό Δημόσιο.
Στην εταιρεία εντάσσονται τέσσερις θυγατρικές εταιρείες:
α) Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σκοπός του οποίου είναι η επίτευξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικό συστήματος και έχει συμμετάσχει στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σήμερα η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών ανέρχεται στην Εθνική Τράπεζα στο 40,39%, στην Τράπεζα Πειραιώς στο 26,42%, στην Alpha Bank στο 11,01% και στην Eurobank στο 2,38%.
β) Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σκοπός του οποίου είναι να προωθήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΚΟ, υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικούς άξονες κ.λπ.) και ακίνητης περιουσίας.
γ) Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), η οποία διαχειρίζεται ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που περιλαμβάνει 277 τουριστικά ακίνητα, μεταξύ των οποίων Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, ιαματικές πηγές κ.ά. Επίσης, διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο 12 ολυμπιακών ακινήτων και 71.459 ακίνητα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, συνολικής έκτασης περίπου 3,5 εκατ. στρεμμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται 538 αρχαιολογικοί χώροι αλλά και 597 νησιά.
δ) Η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ), η οποία συστάθηκε με τον ίδιο νόμο και η οποία θα διαχειρίζεται τις συμμετοχές του κράτους στις δημόσιες επιχειρήσεις. Σε πρώτη φάση, της μεταβιβάστηκαν ήδη οι μετοχές του ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ ΑΕ, ενώ από τον Σεπτέμβρη αναμένεται να της μεταβιβαστούν οι μετοχές και άλλων επιχειρήσεων όπως της ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΔΕΗ κ.λπ.
Η Εταιρεία διοικείται από τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου, του ελληνικού Δημοσίου, από το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγει και το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι πενταμελές με πενταετή θητεία. Τρία μέλη του Συμβουλίου εκλέγονται από το ελληνικό Δημόσιο μετά τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΜΣ, ενώ τα υπόλοιπα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΜΣ μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών.
Η εταιρεία μπορεί να αξιοποιεί οποιαδήποτε μορφή και μέθοδο ιδιωτικοποίησης, προκειμένου να διαχειριστεί τα περιουσιακά της στοιχεία.
Τα δε έσοδα της εταιρείας κατά 50% θα πηγαίνουν στον ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή του κρατικού χρέους και κατά 50% θα αξιοποιούνται για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Τέλος, η εταιρεία, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, μπορεί να προσλαμβάνει συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ή έργου, ακόμα και να συνάπτει συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων!!! (άρθρο 203).
Η κυβέρνηση, παρά τις όποιες αμφισημίες σε διάφορες δηλώσεις υπουργών που κατά βάση απευθύνονται στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, με στόχο να επιτευχθούν τα έσοδα των 6,1 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο. Τα οποία θα προέλθουν από τις 19 ιδιωτικοποιήσεις και τα οποία κατανέμονται σε 1,3 δισ. για το 2016, 3,2 δισ. για το 2017 και 1,6 δισ. για το 2018, μέχρι δηλαδή το τέλος του προγράμματος.
Ηδη ολοκληρώνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού. Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στις 25 Μάη δημοσιοποίησε τον οδικό χάρτη των 19 ιδιωτικοποιήσεων, του επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε αυτές τις 19 περιλαμβάνονται: περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου στη Ρόδο, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Μαρίνες, Εγνατία Οδός, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων.
Το ΤΑΙΠΕΔ προχωράει στην πρόσληψη τεχνικών συμβούλων για την αποτίμηση και την αξιοποίηση των υπόλοιπων 23 περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης της FRAPORT - SLENTEL.

Οι επιπτώσεις

α) Για το κεφάλαιο
Δέσμευση για 99 χρόνια του συνόλου των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων αλλά και συνδιαχείρισή τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΕΜΣ, προς όφελος της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους αλλά και των αναγκών του κεφαλαίου, στηρίζοντας τα επενδυτικά τους σχέδια.
Ενα σημαντικό τμήμα των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, το 50%, πηγαίνει στην αξιοποίηση του κρατικού χρέους.
Η αναγκαιότητα, όμως, για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ βαθύτερη από την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.
Συνδέεται με την ανάγκη να βρουν διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, νέους τομείς για να εκμεταλλευτούν. Σχετίζεται με την ανάγκη θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Γι' αυτό άλλωστε και η στρατηγική επιλογή σε επίπεδο ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών και την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του '90, μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και πολύ πριν εκδηλωθεί η καπιταλιστική κρίση.
Σχετίζονται άμεσα με τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της χώρας μας για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό. Γι' αυτό έχουν ειδικό, σημαντικό βάρος στις ιδιωτικοποιήσεις οι τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών, καθώς και οι υποδομές που συνδέονται με αυτούς τους τομείς.
β) Για την εργατική τάξη και τη λαϊκή οικογένεια
Με την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις θα έχουμε μια περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Πιο ακριβά εμπορεύματα και υπηρεσίες. Ακόμα πιο απλησίαστες θα γίνουν για τη λαϊκή οικογένεια οι διακοπές και η αναψυχή, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων. Ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στις συγκοινωνίες των απομακρυσμένων και αραιοκατοικημένων περιοχών της χώρας.
Χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων σε αυτές. Τις ιδιωτικοποιήσεις ακολουθούν η μείωση του εργατικού δυναμικού, περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Τέλος, ορισμένες από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ιδιωτικοποίηση η οποία καλύπτεται από την αυξημένη προστασία, συνταγματικού χαρακτήρα, του σκανδαλώδους νομοθετικού διατάγματος 2687/1953 στο οποίο έχει υπαχθεί η επένδυση.
Ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να είναι αποσπασμένος ούτε να εγκλωβίζεται σε ανούσια και παρωχημένα αιτήματα για επιστροφή στο κρατικό μονοπώλιο και για παραμονή των επιχειρήσεων υπό δημόσιο έλεγχο. Αλλά αντίθετα, πρέπει να σημαδεύει τα πραγματικά αίτια και τους υπευθύνους, να συνδέεται με τη γενικότερη πάλη για αποκατάσταση των απωλειών, έχοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων λαϊκών αναγκών, ενταγμένα στη λογική της λαϊκής αντεπίθεσης για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές στο επίπεδο εξουσίας, οικονομίας και κοινωνίας.




«Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία», ήταν το σύνθημα και το θέμα της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιούνη,  στην κατάμεστη πλατεία Φλέμινγκ, στην Ηλιούπολη και έγινε στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
Αναπτύσσοντας κάθε πτυχή του παραπάνω συνθήματος, ο ομιλητής της συγκέντρωσης Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, αναφέρθηκε στους πραγματικούς υπαίτιους της άσχημης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σήμερα για τη λαϊκή οικογένεια, αποκάλυψε κάθε τμήμα του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται από την κυβέρνηση, μίλησε για το ξέσπασμα μιας μεγάλης προπαγανδιστικής εκστρατείας  απάτης και εξαπάτησης που κρύβεται πίσω από τους πανηγυρισμούς περί κλεισίματος της «αξιολόγησης», για τη εκταμίευση της δόσης, για το δρόμο ανάπτυξης.
«Ποιά είναι η πραγματικότητα; Αξιολόγηση με νέα βάρβαρα μέτρα. Εφαρμογή τρίτου μνημονίου που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και όλοι και τώρα παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο (...)Τι σημαίνει ότι "τελείωσαν τα δύσκολα" όταν ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα; Όταν έρχονται νέα μέτρα για την αξιολόγηση που αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ πίσω από την οποία κρύβεται εκτός από οικονομικά ζητήματα και η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, λοκ άουτ και τις ονομαζόμενες βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ; Γιατί "βέλτιστες πρακτικές" σημαίνουν νέα επίθεση στο λαό και σε ότι έχει απομείνει όρθιο. Για παράδειγμα οι κινητοποιήσεις στην Γαλλία όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, ο φίλος του κ. Τσίπρα, ο υποστηριχτής της Ελλάδας αυτό κάνει, "βέλτιστες πρακτικές", δηλαδή κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ωραρίων, διάλυση δικαιωμάτων. Και μπορεί στη Γαλλία να μην έχουν μνημόνιο, αλλά ακολουθείται η ίδια πολιτική σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Τα ίδια συμφέροντα υπηρετούσαν στη χώρα μας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση τώρα λέει: "Μπαίνουμε σε νέα εποχή", δηλαδή σε νέα μέτρα. Γιατί επιστρέφουμε στην ανάπτυξη τι σημαίνει; Ο,τι θα βρουν δουλειά 1,5 εκατομμύριο άνεργοι; Το 60% των νέων θα βρουν σταθερή εργασία και στο αντικείμενο που σπούδασαν; Θα βγάλουν τη θηλιά των χρεών οι αυτοαπασχολούμενοι; Θα αυξηθούν τα κονδύλια για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικές Παροχές; Η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση - αν και όταν θα έρθει - είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που βασίζεται στη συντριβή της εργατικής τάξης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό το έδαφος έστρωσαν και προετοίμασαν όλες οι κυβερνήσεις, δημιουργώντας παράδεισο για το κεφάλαιο και κόλαση για το λαό», τόνισε ο Θ. Παφίλης και συμπλήρωσε:
«Όποιος κι αν αναλάβει να διαχειριστεί ένα σύστημα που είναι βάρβαρο, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν μπορεί να φέρει φιλολαϊκή πολιτική. Όποιος θεωρεί ότι χωρίς να αλλάξει η εξουσία, χωρίς να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και να το καταργήσει μπορεί να ανακουφίσει τον λαό ή είναι αφελής ή λέει ψέματα».



"Κάηκε νωρίς σαν λαγός. Ήταν στην αρχή, έχουμε πάψει  να τον λέμε πλέον" τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "στον ενικό", αναφερόμενος στον Βασίλη Λεβέντη.
"Τον είπαμε λαγό γιατί από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε στη βουλή άρχισε να προτείνει αντιλαϊκά μέτρα, να κάνει προτάσεις που έπαιζαν το ρόλο λαγού για να μπορέσει να ανοίξει η κυβέρνηση μια σειρά από ζητήματα. Και το ασφαλιστικό, ο λαγός το άνοιξε πρώτα. Το ίδιο και άλλα θέματα…" τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ και συνέχισε: "Γι' αυτό τον είπαμε λαγό. Αλλά τώρα έχει καεί, δεν λέει ούτε συγκεκριμένες προτάσεις, μόνο για οικουμενική λέει από το πρωί έως το βράδυ". 




Tη σταθερή θέση του ΚΚΕ για καθιέρωση της ανόθευτης απλής αναλογικής και χωρίς πλαφόν 3% υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "στον ενικό".
Ερωτηθείς εάν το ΚΚΕ θα ψηφίσει την απλή αναλογική με ένα όριο στο 3%, είπε: "Μας έστειλε (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) μήνυμα και μας είπε ότι σκέφτεται αν συμφωνήσουμε και εμείς να κάνει ανόθευτη απλή αναλογική, αλλά στο ερώτημα τι εννοεί ανόθευτη απλή αναλογική μας απάντησαν ότι θα έχει πλαφόν 3%, θα έχει κάποιο μπόνους, θα έχει κατάτμηση περιφερειών και μια σειρά άλλων πραγμάτων που δεν συνηγορούν ούτε στο να τη λες απλή αναλογική". 
"Είμαστε υπέρ της άδολης, ανόθευτής απλής αναλογικής" τόνισε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ και αναφερόμενος στο πλαφόν του 3% σημείωσε ότι δεν πρέπει να αποκλείονται τα κόμματα.

Συνέντευξη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στο δημοσιογράφο Γ. Μηλιώνη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.
- Θεωρείτε ότι με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης ολοκληρώνεται ένας κύκλος και η χώρα μπαίνει σε πορεία την οποία ο πρωθυπουργός περιγράφει με το τρίπτυχο, ανάπτυξη με κοινωνική προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και δίκαιη κατανομή;
- Το επιχείρημα της δικαιοσύνης και της προστασίας των ασθενέστερων έχει ήδη καταρρεύσει στις ουρές του ΟΑΕΔ, στα συσσίτια της φτώχειας, στα ράντζα των νοσοκομείων και μάλιστα πολύ πριν εφαρμοστούν τα μέτρα - φωτιά για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η ανάπτυξη παντού, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, έχει το πρόσημο της ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλίων, που πάντα και παντού έχει ως προαπαιτούμενο το τσάκισμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.
Ε, αυτό κάνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων που κληρονόμησε, θα προσθέσει και τα δικά της -έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τα εργασιακά μπροστά στην αξιολόγηση του φθινοπώρου. Ενώ, με τον αναπτυξιακό νόμο προσφέρει αφειδώς προκλητικές φοροαπαλλαγές, άμεσες επιδοτήσεις με εκατομμύρια ευρώ και πλήθος άλλων προνομίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης έχει δράκο, ο οποίος μαζί με ζεστό χρήμα κατασπαράζει και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.
- Το ΚΚΕ θεωρεί ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης στην Ελλάδα, η παραμονή στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, παρά την απώλεια θέσεων στον ανταγωνισμό. Με ομολογημένο, πλέον, ότι αυτή η επιλογή συνοδεύεται από βαριά μέτρα που πλήττουν, όχι στον ίδιο βαθμό, το λαό αλλά και μεγάλα τμήματα της αγοράς, εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξουν στο επόμενο διάστημα εξελίξεις οικονομικές ή και γεωπολιτικές που να οδηγήσουν την αστική τάξη σε αναθεώρηση, ολική ή μερική, αυτής της στρατηγικής επιλογής της; Τι θα σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και τη χώρα;
- Το ότι αυτή τη στιγμή η παραμονή στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη προκρίνεται ως επιλογή από την αστική τάξη δεν εμποδίζει να μένει ανοικτή η συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα, καθώς υπάρχει και τμήμα της που μπορεί να βλέπει ότι καλύτερα εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του από μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Και επειδή τα πράγματα στην οικονομία και κατά συνέπεια και στην πολιτική δεν είναι στατικά, είναι πιθανό κάτω από τις αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη να δυναμώσει αυτή η συζήτηση και να εκφραστεί και με αλλαγή στάσης ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Πάντως τα βαριά μέτρα για το λαό θα παραμένουν και θα ενισχύονται, γιατί αυτά συνοδεύουν τα κέρδη των μονοπωλίων, είναι-δεν είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης η καπιταλιστική Ελλάδα. Άρα είναι διαφορετικό η έξοδος να είναι επιλογή της αστικής τάξης και διαφορετικό ο λαός να επιλέγει να βαδίσει το δικό του δρόμο, να οικοδομήσει τη δική του κοινωνία, με λαϊκή εξουσία και να αποδεσμεύσει και τη χώρα από τις συμμαχίες των λύκων.
- Με εκφρασμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νέο εκλογικό νόμο και λαμβάνοντας υπόψη ότι α) πυκνώνουν οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, είτε με κινήσεις πολιτικών δυνάμεων, είτε με κινήσεις μεμονωμένων προσώπων και β) ακούγονται φωνές που καλούν σε συνεννόηση το πολιτικό σύστημα, ώστε να πει στους δανειστές «ως εδώ», ποιος εκτιμάτε ότι θα είναι ο κύριος άξονας αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος;
- Ο κύριος άξονας αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού είναι η χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, των σκληρών μέτρων και φυσικά ο εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας στα όρια του συστήματος. Αυτό το καθήκον για το αστικό πολιτικό σύστημα, αυτή τη στιγμή, το εκπληρώνει με μεγάλη επιτυχία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό δεν προλαβαίνει να παίρνει τα συγχαρητήρια του Ντάισελμπλουμ, του Βάλς, του Σόιμπλε, αλλά και του ΣΕΒ, της Ένωσης των Εφοπλιστών. Το μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα μας, τόσο με το κάλπικο δίπολο «αριστερά - δεξιά», «ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ», όσο και με τα διάφορα σχήματα που θα στήσει «δεξιά» του και «αριστερά» του, θα επιδιώξει η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην αμφισβητήσει την εξουσία του, να μη συναντηθεί με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
- Το ΚΚΕ από το 2009 με το σύνθημα «να μη χρεοκοπήσει ο λαός» καλούσε τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με κανένα αντιλαϊκό μέτρο, και ενόψει των αναδιαρθρώσεων στα Εργασιακά, να μη συμβιβαστούν «με την εργασιακή γαλέρα και τα νέα αντεργατικά μέτρα». Ταυτόχρονα, πυκνώνουν εκ νέου διάφορα καλέσματα στο λαό να αντιδράσει σε όσα τον πλήττουν. Αντιστοιχούν όλα τα καλέσματα σε μια πρόταση διεξόδου υπέρ του λαού; Ποια πρέπει να είναι αυτή κατά την εκτίμησή σας;
- Είναι πλούσια η πείρα από τους μεγάλους αγώνες που εκδηλώθηκαν στα χρόνια της κρίσης, στους οποίους όμως κυριάρχησαν συνθήματα και πολιτική γραμμή ψεύτικων διλημμάτων και ψεύτικων προσδοκιών, με ευθύνη διάφορων πολιτικών δυνάμεων. Θυμόσαστε το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», που το 'χε κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι τυχοδιώκτες, που έδειχνε μόνο κάποια κόμματα και κάποιους ξένους, για να βγάλει λάδι τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα, το κράτος, την τάξη που έχει στα χέρια της την εξουσία.
Θυμόσαστε το λεγόμενο «κίνημα των αγανακτισμένων», των «πλατειών», που η «επανάστασή» τους έφτανε μόνο μέχρι να κάτσουν κάποιοι στην κυβερνητική καρέκλα και τελικά να κάνουν τα ίδια και χειρότερα με τους προηγούμενους. Θυμόσαστε τη «μπότα της Μέρκελ», του Σόιμπλε, τα περί «αποικιοκρατίας», που έκρυβαν όμως καλά όχι μόνο τις αντιθέσεις στην ΕΕ, αλλά και τον ίδιο το χαρακτήρα, ως ένωση καπιταλιστικών κρατών.
Και εδώ βρίσκεται το ζήτημα: πάλη για αλλαγή διαχειριστών εντός του εκμεταλλευτικού συστήματος και των διεθνών συμμαχιών του ή πάλη με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής και αποδέσμευσης από αυτά, με αλλαγή τελικά τάξης στην εξουσία; Βεβαίως ανατροπή, δεν εννοούμε την ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που έφτανε μέχρι το Μαξίμου, για να παίρνει τα εύσημα τώρα της «μπότας» της Μέρκελ, αλλά ανατροπή για να αλλάξει τελικά η τάξη στην εξουσία. Σε αυτό το δρόμο της ανατροπής, με ανασύνταξη του κινήματος, ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, ο λαός μας μπορεί σήμερα να αποτρέψει τα χειρότερα, να διεκδικήσει ανάσες ανακούφισης, να βελτιώσει τη ζωή του.
- Πώς αποτιμά το ΚΚΕ τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία;
- «Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι», μπορεί να πει καταρχήν ο ελληνικός λαός στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του για την κυβέρνηση Ολάντ, η οποία προσφέρει νέα προνόμια στο κεφάλαιο με στόχο να ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τον εργαζόμενο. Προωθεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όλο το έτος, ανάλογα με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, με ουσιαστική κατάργηση των υπερωριών, τη μεγαλύτερη «ευελιξία» προς τα κάτω των μισθών των εργαζομένων, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Πρόκειται για βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τις λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ, τις οποίες θα αξιοποιήσει και η κυβέρνηση μπροστά στην επόμενη αξιολόγηση, που έχει ως βασικό μενού τα εργασιακά. Οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας αποτελούν προϋπόθεση για τη λεγόμενη ανάκαμψη του κεφαλαίου και «μαγνήτης» για τις επενδύσεις του κεφαλαίου. Για αυτό και οι συμφωνίες Γαλλίας-Ελλάδας για επενδύσεις, που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκαλώντας μάλιστα, την ώρα που ο γαλλικός λαός είναι στο δρόμο, θα υλοποιηθούν στις στάχτες των εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο των εργαζομένων στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα.
- Το ΚΚΕ είχε πάντα στο επίκεντρο της προσοχής του τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα το μέτωπο του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καλεί να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τι εκτιμάτε για το επόμενο διάστημα;
- Μα δεν μπορείς να εξετάσεις τις εσωτερικές εξελίξεις, αν δεν δεις όλο τον «πίνακα» των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, στις οποίες σήμερα εκτυλίσσονται σφοδρές αντιθέσεις, σε μια ευρύτερη περιοχή. «Μήλον της έριδος» είναι ο φυσικός πλούτος, οι δρόμοι μεταφοράς, τα μερίδια των αγορών. Δυστυχώς, η δραστήρια συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των άλλων κομμάτων, δεν προσδίνει καμία σιγουριά για την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού μας και των άλλων λαών.
Οι ενώσεις αυτές όχι μόνο δεν αποτελούν «απάνεμο λιμάνι», αλλά είναι «μήτρα» επεμβάσεων και πολέμων, μεγάλων ανθρώπινων απωλειών και υλικών καταστροφών, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις σε Λιβύη, Ουκρανία και Συρία. Εμείς καθόλου δεν αποκλείουμε την παραπέρα κλιμάκωση αυτών των αντιθέσεων, π.χ. μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη μέσα στους επόμενους μήνες και αγωνιζόμαστε για την απεμπλοκή της χώρας.
Επιπλέον είναι ανησυχητικές τόσο η προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, όσο και της Αλβανίας κ.ά. που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά». Γίνεται φανερό πως όσο οι λαοί της περιοχής συνεχίζουν να «βράζουν» μέσα σ' αυτό το «καζάνι» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, θα συνεχίσουμε να «καιγόμαστε».
- Τι εξελίξεις αναμένουμε στο Κυπριακό;
- Το Κυπριακό είναι πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής και η κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί σε δίκαιη λύση για το λαό, αλλά σε μια «αναθέρμανση» ενός «σχεδίου Ανάν» (βλέπε «συνιστώντα κράτη»), που δεν διασφαλίζει δίκαιη και βιώσιμη λύση, νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αφήνει «ανοιχτό» το «παράθυρο» για μελλοντικές ιμπεριαλιστικές εμπλοκές με θύματα τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.
Ως «τυράκι» για τη «φάκα» χρησιμοποιείται το επιχείρημα πως δεν θα υπάρξει άλλη «κατάλληλη στιγμή», αφού τώρα στο «τραπέζι» τέθηκε η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, που παρουσιάζεται ότι θα βγάλει τους λαούς από την ανέχεια, την ανεργία, τα άλλα δεινά, που προκάλεσε η καπιταλιστική κρίση.
Ο κυπριακός λαός έχει πείρα να αποκρούσει τόσο το «μαστίγιο» του εκβιαστικού ισχυρισμού, ότι δήθεν «δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια στιγμή», όσο και το «καρότο» της «φιλολαϊκής αξιοποίησης» του φυσικού πλούτου. Μπορεί να κατανοήσει πως σε συνθήκες καπιταλισμού, κυριαρχίας των μονοπωλίων, ο φυσικός πλούτος γίνεται «βορά» των ενεργειακών μεγαθηρίων, χωρίς ουσιαστικό όφελος για τους λαούς.
Ο εκβιασμός και ο φόβος που αυτός προκαλεί, είναι «κακοί σύμβουλοι» σε μια λύση που προωθείται από ξένα προς το λαό συμφέροντα. Η μόνη διέξοδος είναι η λαϊκή πάλη για μια Κύπρο ενιαία, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήτριες δυνάμεις, με τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, πραγματικό αφέντη στον τόπο τους.
- Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό τηρείται, παρά τις κατά διαστήματα εντάσεις. Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το ζήτημα αυτό;
- Μόνο που το κύριο πρόβλημα δεν είναι αν τηρείται ή όχι η συμφωνία, αλλά το ίδιο το περιεχόμενό της. Απόρροια αυτής της συμφωνίας και συνολικά της πολιτικής της ΕΕ για το Προσφυγικό είναι ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, αλλά και η καταπάτηση του προσφυγικού δικαίου και η μονιμοποίηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όσο και για το ρόλο του σε νέες επεμβάσεις. Πρόσφυγες σήμερα είναι όσοι κατάφεραν να γλυτώσουν από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αντιλαμβάνεστε τι θα ακολουθήσει μιας νέας επέμβασης στη Λιβύη, η οποία όπως όλα δείχνουν, είναι προ των πυλών.
- Το ΚΚΕ ενόψει της επετείου των 100 ετών από την ίδρυσή του, αναπτύσσει σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Τι πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει το κόμμα για το επόμενο διάστημα;
- Είναι αλήθεια πως ξεδιπλώνεται σε όλη την Ελλάδα μια πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα εκδηλώσεων για να τιμηθεί η 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, που είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του λαού μας. Μόνο τον προηγούμενο μήνα τιμήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τα 80χρονα του Μάη του '36, στα Τρόπαια Αρκαδίας έγινε εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την «Παιδαγωγική Ακαδημία» του ΔΣΕ, στο Τρίκερι για τις εξόριστες γυναίκες, αυτό το Σαββατοκύριακο στον Άη Στράτη.
Τη σκυτάλη παίρνει η ΚΝΕ, που τον Ιούλη θα πραγματοποιήσει διήμερο εκδηλώσεων στο Βίτσι, όπου βρισκόταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και των βασικών επιτελείων του ΔΣΕ και φυσικά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σεπτέμβρη.
Τη χρονιά που διανύουμε γιορτάζονται ήδη τα 70χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, όπου στα πλαίσια των εκδηλώσεων ετοιμάζεται ένα ντοκιμαντέρ, αλλά και ένα λεύκωμα φωτογραφιών από το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του ΔΣΕ. Το 2017 θα τιμήσουμε τα 100 χρόνια της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης και συνεχίζουμε το 2018, χρονιά κορύφωσης του γιορτασμού των 100 χρόνων.
Όμως, με την ευκαιρία θέλω να πω. Το ΚΚΕ βαδίζει προς τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, αγώνων και θυσιών, παραμένοντας «το πιο νέο» κόμμα, γιατί πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, της ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων στην οργάνωση - διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, δηλαδή πρεσβεύει το σοσιαλισμό.
Από το Blogger.